21. septembril 2021 kutsub Eesti Teaduste Akadeemia kõiki huvilisi osa saama Teadlaste Öö festivali raames toimuvale teaduspärastlõunale (XVIII). Tänavuse festivali peateema on toit ja see on ka Akadeemia ürituse fookuses.

Teaduspärastlõuna toimub teaduste akadeemia saalis (Kohtu 6, Tallinn) kahes osas:

  • Esimeses osas toimub kaks eestikeelsete subtiitritega dokumentaalfilmi „Ulatage soola“ („Pass the Salt“, CBC Docs, 2020) seanssi. Filmis uurivad teadlased soola, mis on ajast aega inimkonna kultuuris, köögis ja viimasel ajal ka tervisekäitumises olulist rolli mänginud. Koos otsitakse tõendusi levinud arvamustele soola tarbimise poolt ja vastu, kummutatakse müüte ja seatakse kahtluse alla kaua kehtinud tõekspidamisi. Sõna saavad teadlased, kokad ja teised „suure sooladebati” spetsialistid, kes tegutsevad laborites, köökides, soolakaevandustes ja isegi kosmoselaevades. Filmi lõpuks võib selguda, et paljugi sellest, mida arvasime soolast teadvat, on vale.
    Pärast mõlemat seanssi vestleb Tallinna ülikooli teaduskommunikatsiooni lektor ja teadusajakirjanik Arko Olesk filmis käsitletud teemadel oma valdkonna ekspertidega – toitumisnõustaja Monika Jakobsoni ja kardioloog Martin Sergiga.
    Loomulikult ootame ka publikut oma mõtteid jagama ja küsimusi esitama.
  • Teises osas tutvustab Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse teadlane ja Tallinna ülikooli professor Ulrike Plath koos oma tudengitega teaduslikele uuringutele tuginedes baltisaksa toidukultuuri. Kohapeal saame ka maista, kuidas toonaste retseptide järgi tehtud toidud mekivad.

Ajakava

  • Teaduspärastlõuna 1. osa
    Kell 14.30: Dokumentaalfilmi „Ulatage soola“ 1. seanss ja sellele järgnev vestlus eksperdiga.
    Kell 16.30: Dokumentaalfilmi „Ulatage soola“ 2. seanss ja sellele järgnev vestlus eksperdiga.
  • Teaduspärastlõuna 2. osa
    Kell 18.30: Baltisaksa toidukultuuri tutvustus.

Lisainfo ja registreerimine Eesti Teaduste Akadeemia lehel.