Neljapäeval, 6. juunil kell 16.00–19.00 toimub Eesti Teaduste Akadeemia Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse seminar „Kuusevõrse maitse suus: valgustatud keskkonnad, aistilised maastikud ja ajalooliste tehnikate taaselustamise katsed“.

Ettekande peab Kirjanduskeskuse vanemteadur, Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi professor Ulrike Plath.

 

Jaanieelsel ajal on õige hetk rääkida kuusevõrsetest. Sest just praegu puhkevad nad helerohelisteks, vitamiinirohketeks kassisabadeks, mille maitse on vist kõigile ammusest ajast tuttav. Nad on selle ettekande peakangelased, kes viivad meid minevikumaastikkesse ja sealt tagasi meie enese juurde.

Kuid juba 1804. aastal pani Wilhelm Christian Friebe oma raamatusse „Oekonomisch-techische Flora für Liefland, Ehstland und Kurland“ kirja esimese kohaliku kuusevõrseõlle retsepti. Abiks tudengid ja Humalakoja pruulmeister, TÜ ajaloomagistrant Jaan Unt, katsetasime seda ja hulka teisi retsepte, et luua augustikuus Tallinnas toimuvaks keskkonnaajaloo suurkonverentsiks ainulaadne eripruul. Kuid millised on mineviku maitsemaastike taaselustamise ja praeguse õllemaastiku võimalused ja piirid?

Mõtisklus maitsete ümber viib järjest sügavamale valgustusajastusse ja selle ajastu maastike tundmise ja tajumiseni. Ulrike Plath räägib ka oma järgmisest raamatust ja jõuab maitsetest ajalooliste tehnikate juurde. Kuidas pruuliti õlut varauusajal? Mida saame õppida vanadest tehnikatest ja kuidas saab neid kasutada tänapäeval õppe- ja tootmismeetodina? Seega viib seminar kirjandusest Balti valgustusajastu maastike avastamise ja nendest võõrandumiseni.

Seminar toimub Kirjanduskeskuse muuseumis Nõmmel (Väikese Illimari 12). Oma tulekust andke palun teada aadressil utkk@utkk.ee. Olete oodatud!